Varsinaisten riistaeläinten metsästyskausi on pyörähtämässä käyntiin tulevana lauantaina. Luonnon monimuotoisuuden hoito toki on ollut koko kesän käynnissä, vieraslajien poisto kun on varmasti nyt innostanut metsästäjät entistä aktiivisempiin talkoisiin lintujen pesintöjen puolesta.
Vastuullinen Eränkäyntikin on valmistautunut kauteen monin keinoin. Ampumarataharjoitteluun on saatu uusia näkökulmia, ja riistakantoja on vaalittu monin keinoin elinympäristöjen hoidolla. Kauteen on myös valmistauduttu koko kesä paikallisia kantoja seuraamalla. Lintutilannekin näyttäisi olevan varovaisessa noususuunnassa, joten mikäpä tässä käynnistellessä kautta.
Yksi iso tapahtuma tässä valmisteluvaiheessa on meille ollut nuorten metsästäjänalkujen opastaminen taipaleelleen. Vastuullinen Eränkäynti oli yhtenä kumppanina järjestämässä viime viikonloppuna järjestettyä Suomen Metsästäjäliiton MegaMetso-leiriä Mikkelissä. Nuoret leiriläiset pääsivät totta kai tutustumaan kumppaniemme Benellin, Blaserin, Lapuan, Leican, Steyrin ja Trijiconin tuotteisiin neljälle eri ampumarastilla. Sen lisäksi paikalla oli myös edustajamme Vastuullisen Eränkäynnin omalla pisteellä puhumassa teemoistamme.
Koska perusperiaatteistamme on koko kesä on käyty paljon mielenkiintoista dialogia, voitaisiin oikeastaan ne avata vielä kaikelle kansalle, samassa muodossa kuin MegaMetsollakin asiaa esittelimme.
Eli, juhlavasti sanottuna Vastuullisen Eränkäynnin ”manifesti” vielä tiivistettynä, olkaa hyvät!
1. Tasapainoiset ja vahvat riistakannat ovat kaiken eränkäynnin perusta. Jos ei ole niitä, ei ole myöskään vastuullista metsästystä.
Luonnon monimuotoisuus on monesta syystä heilahtelemassa. Osittain Suomen luonto petoistuu kovaa vauhtia, pääosin vieraslajien ansiosta. Osittain metsiämme vaivaa riistakato, koska kannanhoito ei ole ollut kestävää. Myös asenteet riistaa kohtaan ovat koventuneet ja riista nähdään monin paikoin haittana. Kukin sidosryhmä katsoo asiaa luonnollisesti omalta kannaltaan, mutta kuten sanottua maailma ei ole ihan niin mustavalkoinen kun joskus sen haluamme nähdä.
Siksi onkin tärkeää että metsästäjä ymmärtää laajasti riistakantoihin vaikuttavia tekijöitä, ja pyrkii omalla kohdallaan estämään riistatyhjiöiden synnyn.
Riistan elinympäristöjen hoito, haittaeläinten aktiivinen poistaminen ja riistakantojen oikea hoito valikoivan metsästyksen avulla ovat olennaisia seikkoja. Näin varmistetaan metsästys myös seuraavien sukupolvien luontoharrastuksena.
2. Metsästys on ihan yhtä hyvä luontoharrastus kuin mikä tahansa muukin.
Eränkäynti kaikissa muodoissaan tarjoaa paljon hienoja luontoelämyksiä. Aina ei tarvitse eläintä ampua laukaustakaan, vaan peuroista, hirvistä, kauriista, ketuista ja kaikista muista eläimistä voi oppia paljon kulkemalla ympäri vuoden luonnossa ja esimerkiksi valokuvaamalla niitä.
Hetket hienoissa luontokohteissa ja eräretket erämaihin ovat elämyksiä joiden takia yhä useampi metsästäjä matkustaa esimerkiksi itään tai pohjoiseen. Jokainen hetki luonnossa vähentää tunnetusti stressiä joten se on yhteiskunnallisestikin hyvä että ihmiset menevät luontoon hoitamaan luontosuhdettaan, oli heidän tekosyynsä mikä tahansa. Metsästys on kuulunut ja kuuluu tulevaisuudessa entistä vahvemmin tähän joukkoon, varsinkin kun sitä harrastetaan vastuullisesti.
3. Osaava metsästäjä on myös vastuullinen metsästäjä. Hän pyrkii aina toimimaan eettisesti.
Tieto, taito ja kalusto ratkaisevat sen, onnistuuko eränkävijä toimimaan eettisesti. Aina pitää pyrkiä siihen että riista saadaan lautaselle mahdollisimman eettisesti ja laadukkaasti. Käytetyt patruunat, tarkoituksenmukainen ja käyttäjälleen sopiva kalusto, riittävä ampumataito sekä riistaeläimen anatomian tuntemus ovat olennaisia asioita vastuullisessa riistalaukauksessa.
Valikoivassa metsästyksessä on olennaista tuntea myös riistaeläimen ekologia sekä paikalliset kannat. Kun tietotaito on kunnossa, voi hyvällä omallatunnolla saalistaa riistaa lautaselleen.
4. Riistan hyödyntäminen on kaiken vastuullisen eränkäynnin ydin. Turhaan ei ammuta mitään.
Modernille metsästäjälle riistaruoka ja luontokokemukset ovat harrastuksen ydin. Metsästyksestä voi siis saada muistoja monella tavalla. Eräillessä kerääntyneet hienot muistot, mukavat makuelämykset ja vaikkapa tyylikkäät luontokuvat seinällä voivat olla ihan yhtä tärkeitä kuin perinteisemmät metsästysmuistot, sarvet ja taljat. Metsästysmuiston käsitettä voisikin siis ihan hyvin laajentaa. Lopullinen huipentuma metsästyksestä on luonnollisesti laadukas ateria lautasella!
Tässä muodossaan siis viestiämme vietiin leiriläisille. Oli todella ilahduttavaa huomata, että teemat olivat jo monelle nuorelle entuudestaan tuttuja ja jopa luonnollinen osa heidän omaa ajattelumaailmaansa. Saman vahvistaa leirin johtaja, Metsästäjäliiton koulutuspäällikkö Henri Mutanen. Lisää hänen ja muiden leirillä olleiden ajatuksista voi lukea Metsästäjäliiton sivuilta. Juttu leiriltä oheisen linkin takana.
Nuorissa on todellakin tulevaisuutemme, ja me vähän kokeneemmatkin luonnollisesti toimimme harrastuksemme lähettiläinä taas tulevan kauden. Hyvää jahtikautta ja pidetään harrastuksestamme huolta, vaikka edellä mainittujen teesien avulla!