Mitsubishi Outlander PHEV – Myös eränkävijän auto

Kaikki johonkin ulkoilmaharrastukseen hurahtaneet ovat autovaatimuksiltaan hyvin samanlaisia. Tarvitaan tilaa, korkeampaa maavaraa sekä parhaassa tapauksessa neliveto. Jos auto on samalla mukavasti varusteltu pidempiäkin matkoja ajatellen, ovat pohjoisen reissut mukavampia ajella on kyydissä sitten lumilauta tai haulikko.

Vaihtoehtojen määrä on kasvanut vuosien edetessä, ja hyvin usein voimanlähteenä näissä autoissa on ollut diesel. Monelle kun kilometrejä tulee muutenkin suhteellisen paljon. Viimeaikainen keskustelu eri voimanlähteistä on saanut monet kääntämään katseita hybridejä kohtaan mutta epäilykset sen toimivuudesta pohjoisissa olosuhteissamme elävät vielä vahvoina.

Mitsubishi on ensimmäinen valmistaja joka toi 2013 markkinoille ensimmäisen ladattavan hybridikatumaasturin. Outlander PHEV hyödyntää tällä hetkellä ehkä monipuolisimmin nimenomaan ladattavaa hybriditekniikkaa nelivetoauton ratkaisuna. Siksi on aiheellista tarkastella sitä vähän tarkemmin nimenomaan metsästäjän näkökulmasta.

Ensiksi kannattaa nopeasti vielä muistuttaa mistä nimenomaan ladattavassa hybridissä on kysymys. Tavallinen hybridi ei ole ladattavissa muuten kuin polttomoottorilla ajon aikana. Ladattava hybridi tuo ajomoodeihin vaihtoehdoksi täyssähkön jota voi käyttää kaupungeissa ja lyhyillä matkoilla. Toinen hyöty ennen ajoa tapahtuvasta lataamisesta on, että hybridin hyödyt ovat heti käytössä, eli auto pystyy hyödyntämään sähkömoottoreita paremmin polttoainetalouden parantamiseksi.

Outlander PHEV:n kohdalla ladattava hybridi tarkoittaa lisäksi sitä, että auton pystyy tarvittaessa lataamaan, vaikka verkkovirrasta. Sen siis pystyy todellakin lataamaan vaikka Kuusamossa mökillä. Pääasialliseksi lataustavaksi suositellaan toki joko kotiin asennettavaa varsinaista latausasemaa tai esimerkiksi huoltoasemilta nykyään löytyviä pikalatausasemia. Näillä saadaan akusto nopeasti sellaiseen varaukseen, että sekä sähköä että polttomoottoria joustavasti yhdistelevä Outlander PHEV pääsee todella pieniin kulutuslukemiin.

Sanassa hybridi korostuukin nimenomaan Outlander PHEV:n joustavuus. Normaalissa ajomoodissa eli sarjahybriditilassa se käyttää ”sekatekniikkaa” eli sekä poltto- että sähkömoottoreita joustavasti mutta pääpaino on sähkössä. Voimansiirto tapahtuu täysin sähkömoottoreilla ja bensiinimoottori toimii avustavana generaattorina. Muut kaksi ajotilaa ovat täyssähkö, jossa polttomoottori ei ole toiminnassa ollenkaan, sekä rinnakkaishybriditila jossa polttomoottori toimii etuvedon voimanlähteenä ja sähkömoottorit avustavat pyörittämällä esimerkiksi takavetoa. Tämä tila antaa koko 224 hevosvoiman kapasiteetin käyttöön esimerkiksi moottoriteillä.

Tähän joustavaan ja älykkääseen neliveto-moottoriteknologiaan kun yhdistetään vielä Mitsubishin rallipoluilla tiukasti testaama S-AWC-järjestelmä, niin Outlander PHEV:n nelivetojärjestelmä on yksi markkinoiden edistyksellisimmistä. Hybriditeknologia tuo nimittäin tullessaan esimerkiksi jouhevan, täysin viiveettömän voimansiirron, sillä varsinaista vaihdelaatikkoa ei autosta löydy lainkaan. Auto siis kiihtyy kuin sähkömoottori vain voi, vääntö on aivan omanlaistaan. Automaattisen voimansiirron tuntuma on hybridissä täysin poikkeuksellinen ja tällaisesta nelivetoteknologiasta on kyllä varmasti erähommissakin hyötyä!

Sähköistä voimansiirtoa pystyy myös ohjaamaan jouhevammin kuin mekaanista voimansiirtoa joten S-AWC pitääkin sisällään helposti vaihdettavat Normal-, Snow-, Sport-, ja ECO-ajotilat. Niillä vaikutetaan luonnollisesti luistoneston ja ajonvakauden hallintaan.

Kun tähän rallimaailman järjestelmään liitetään vielä toinen autourheilun maailmasta eli formuloista tuttu säädettävä jarrutusenergian talteenottojärjestelmä, on Outlander PHEV yksi parhaista esimerkeistä siitä, miten huipputeknologian kehitystyö on saatu siirrettyä meidän tavallisten ihmisten hyödyksi arkeemme. On todella jännittävä kokemus ajaa järjestelmä ”kireimmilleen” säädettynä kun moottorijarrutusta vastaavaa hidastuvuus tuottaa akkuihin koko ajan varausta.

Ulkoilmaihmisiä kiinnostaa luonnollisesti myös hybridin toimivuus pakkasessa. Outlander PHEV:n kohdalla Suomen talvikaan ei ole haaste, sillä auto on varustettu myös lämmönsäätöjärjestelmällä, joka ohjaa sähkömoottorien ja akuston toimintaa kylmemmillä keleillä. Matkustamon lämpö luonnollisesti lämmittää myös lattian alla olevia akkuja, ja kylmemmillä keleillä auto käynnistyy automaattisesti polttomoottorimoodissa jos pakkasta on liikaa akustolle. Lisäksi sähkölämmitin pyörittää tarvittaessa sähköisen vesipumpun avulla esimerkiksi matkustamossa lämpöä vaikka bensiinimoottori ei olisi toiminnassa. Matkustamossa ei siis tule kylmä.

Kun muistetaan että Outlander PHEV on jouhevalla voimansiirrolla varustettu jatkuva neliveto, ei sen etenemiskyvyssä ole ongelmia modernin eräihmisen tarpeisiin. Lumikeleistä selvitään kyllä.

Koska hybridin lataamisesta on nyt jo tullut samanlainen työsuhde-etu kuin matkapuhelimesta, kannattaa tarkistaa voisiko siis hybridinsä ladata esimerkiksi työpaikallaan. Tällöin voisi ajaa maksimissaan 45 km työmatkat jopa täyssähköllä.

Joka tapauksessa Outlander PHEV tuottaa kustannussäästöjen lisäksi paljon muutakin hyötyä eräihmisen arkeen. Jos ilmaston ja rahan säästäminen kuitenkin alkaa todella houkuttamaan, Mitsubishin kotisivuilta voit laskea tällä linkin kustannuslaskurilla säästösi, jos ajaisit Outlander PHEV:llä.

Mitsubishi Outlander PHEV on todella modernin eräihmisen auto!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *