Vastuullinen Eränkäynti™

Vastuullinen Eränkäynti ™ julkistettiin muutama päivä sitten. Sen jälkeen olemme saaneet melkoisen määrän kommentteja ja kysymyksiä, joka osittain on luonnollista mutta joiden määrä on yllättänyt meidät. Kiitos kaikille jotka olette olleet kiinnostuneita ”hankkeestamme”.

Monet teistä ovat kysyneet ”mikä tämä oikein on?” tai ”mitä te aiotte tehdä?”.

Totta kai, nämä kysymykset ovat luonnollisia koska olemme tarkoituksella lähteneet hieman tunnustellen liikkeelle. Emme totta puhuen välttämättä halunneet heti alussa liian selkeästi laatikoida hankettamme valmiiksi, vaan halusimme nähdä mitkä ovat ensireaktiot. Jos haluaa tehdä jotakin uutta, pitää unohtaa laatikot ja ajatella niiden ulkopuolelta.

Nyt olemme viimeisen muutaman päivän aikana kuulleet paljon erilaisia ajatuksia, ja hienointa on ollut huomata että todella monet palautteen antajat ovat jo sanoneet ”vastuullinen eränkäynti on itsestäänselvyys itselleni”. No, tämä tietenkin jättää kysymyksen mihin Vastuullista Eränkäyntiä tarvitaan? Odottakaa kärsivällisesti, tarkoituksemme on valottaa asiaa tämän blogin kautta pikkuhiljaa. Jo tässä kohtaa voimme kuitenkin kysyä että miten sinä toteutat jokaisella metsästysreissullasi vastuullista eränkäyntiä? Olisi mukava kuulla erilaisia ideoita asian tiimoilta joten lähetä vaikka sähköpostia!

Tässä kuitenkin alkuun pieni selvitys mikä on Vastuullinen Eränkäynti ja mitä haluamme tehdä.

Vastuullinen Eränkäynti™ on rekisteröity tavaramerkki, jonka historia juontaa muutaman jopa toistensa kilpailijoiksi laskettavan eräalan toimijan yhteisiin keskusteluihin suomalaisen metsästyksen tulevaisuudesta. Pakko myöntää että paikoitellen ennusmerkit ovat olleet jopa synkät, ja pilviä alkanut kerääntymään taivaalle. Kuten avauspuheessa mainittiin, ulkopuolelta tulevia muutosvoimia on paljon eikä tietoisuus aina meidän metsästäjienkään sisällä ole parasta.

Jotenkin epätasapainoisin yhtälö liittyy siihen, että metsästäjiä tuntuu olevan joidenkin huhujen mukaan koko ajan vähemmän, tiettyjä riistalajeja taas enemmän ja riistalihan ostaminen ei onnistu vaikka kuinka haluaisi syödä pelkästään sitä, näin ilmastonmuutoksen aikoina.

Samoin ei voi välttyä niistä keskusteluista joissa suomalainen metsästäjä maan toisesta kolkasta haluaisi päästä metsästämään jotakin tiettyä riistalajia, esimerkiksi valkohäntäpeuraa (Josta siis on kuulemma jo runsaudenpula) ja tämäkään ei tunnu onnistuvan sitten millään. Jossakin kolkassa maata ei ole enää mitä metsästää (Petoja lukuunottamatta) ja toisessa taas riista on haittaeläin.

Eikös tunnu jotenkin olevan Suomemme metsästys pois balanssista? Näinkin pienessä maassa?

Meille Vastuullisen Eränkäynnin ystäville on kuitenkin selvää että uhkakuvien alle sortuen, vain negatiivisia asioita vatuloiden ei synny mitään hyvää. Ei, me päätimme lyödä niin sanotusti hynttyyt yhteen ja lähteä ajattelemaan asiaa positiivisen kautta. Koska yksin kukaan ei pysty asioihin vaikuttamaan, ja parhaassa tapauksessa yhtälö on suurempi kuin osiensa summa, päätimme yhdessä NorDisin, Sastan, FinnHuntingin ja Teuvo Louhisola Oy:n kanssa lähteä synnyttämään keskustelua siitä, minkälaisia mahdollisuuksia tässä maassamme olisi luoda nimenomaan vastuullisella metsästyksellä jotakin uutta ja innostavaa.

Koska uskomme, että vain riittävät riistakannat takaavat jatkossakin kestävän suomalaisen metsästyksen, päätimme lähteä puhumaan riistan elinympäristöjen hoidon merkityksestä sekä eläinkantojen tasapainosta vähän uudella twistillä. Riista valitettavasti nähdään nykyisessä keskustelussa turhan usein haittaeläimenä, ja samaan aikaan eläinkantojen epätasapainon takia jotkin metsästyksellekin arvokkaimmat eläinlajit kärsivät. FinnHunting Oy on kaupallisten metsästysmatkojen järjestäjä, mutta samaan aikaan mukana mielenkiintoisissa hankkeissa esimerkiksi supikoiran räjähdysmäisen kasvun suitsimisessa. Matkan varrella FinnHuntingin riistamestarin näkökulmaakin edustavat herrat tulevat samalla myös valottamaan miten kaupallinen metsästys on myös nostanut riistan arvoa, samalla auttanut paikallisia saamaan elantoa. Kaupallisuus ei siis aina ole peikko, vaan sen parhaissa menetelmissä voi olla paljon lainattavaa myös kotimaiseen riistanhoitoon. Nyt siis tulee faktaa asian tiimoilta ja sen voit lukea osiosta Riistakannat.

Koska uskomme, että metsästäjillä on jatkossakin tarve liikkua päätimme lähteä puhumaan siitä miten esimerkiksi kotimaassa voi harjoittaa metsästyksen tiimoilta vastuullista matkailua. Tähän saimme kumppaniksemme Continental Rengas Oy:n jolla on tuoterepertuaarissaan innovatiivisia tuotteita jolla autoilusta saadaan kestävämpää. Jotta voimme viedä metsästyksen ansiosta jotakin hyvää myös Suomemme syrjäisimmille seuduille, tarvitsemme vastuullista yksityisautoilua. Muunmuassa tästä voi lukea osiossa Luontosuhde. Toki tämän otsikon alle saamme mahtumaan paljon erilaisia aiheita, kuten esimerkiksi erilaisten metsästäjien omia tarinoita metsästyksestä luontosuhteen ylläpitäjänä, tietoa erilaisista metsästysmahdollisuuksista ja paljon muuta.

Me uskomme myös, että vaikka lajissamme lopputuloksena on riistaeläimen loppu, ratkaisevinta on mitä liipasimen puristuksen jälkeen tapahtuu. Sekä NorDis Oy että Teuvo Louhisola Oy tulevat puhumaan siitä, miten tarkoituksenmukainen kalusto, riittävä harjoittelu ja eettinen riistalaukaus liittyvät toisiinsa. Yhtenä yksityiskohtana patruunan ja sen toimivuuden merkitys ratkaisee pitkälti sen onko riistalaukaus eettinen vai ei. Riittävä ampumataito ja esimerkiksi Lapua Naturaliksen tyyppinen suorituskykyinen luoti, joka samalla sattuu tarjoamaan lyijyttömyyden edut on varmasti vastuullinen valinta. Joko siis sinä tunnet patruunasi toimivuuden? Tulemme siis antamaan vinkkejä riistalaukauksen vastuullisempaan suorittamiseen, unohtamatta uusia tapoja harjoitella nimenomaan riistalaukausta varten.

Tuotteiden laadulla on suora liitos niiden elinkaareen ja samalla vastuulliseen ajatteluun. Sasta Oy on jo vuosia puhunut erilaisista tavoista toteuttaa vastuullisuutta metsästystekstiileissä. Heidän filosofiansa, jossa ei välttämättä viilata grammoja mutta jossa ajatellaan tuotteen kestävyyttä pohjoisen olosuhteissa toteuttaa Vastuullisen Eränkäynnin filosofiaa omalla tavallaan. Samoin tuotteen elinkaaren jatkaminen Sastan korjauspalvelun avulla edustaa hyvällä tavalla kestävämpää kehitystä. Samaan laadukkaan tuotteen tarjoamaan pidempään elinkaareen tuovat NorDis ja Louhisola omia  näkemyksiään. Muunmuassa näistä kahdesta aiheesta tietenkin osiossa Tieto+Taito.

Viimeinen vaihe riistalaukauksen jälkeen on jo mainittu riistan kunnioitus loppuun saakka. Saaliin käsittely sen arvon mukaisella tavalla ja metsästyssaaliin 100 % hyödyntäminen ovat kunnioitusta parhaimmillaan. Kuten sanottua, Suomessa on monen toimijan taholta paljon suurempi kysyntä riistanlihalle kuin arvaammekaan. Voisi jopa idealistisesti ajatella että kahden eri ääripään edustajia voisi parhaalla tavalla yhdistää juuri puhdas ja yksi ekologisimmista raaka-aineista, riistaliha. Tulemme siksi tuomaan erilaisia vinkkejä ja ajatuksia tällä saralla. Mitä hienoimpien riistaruokien valmistaminen on samalla sekä mitä hienoin tapa kunnioittaa riistaa että tapa lisätä sen arvoa. On siis luonnollista että sivuamme mekin tätä jo tuttua aihetta.

Olemme kuitenkin vieneet ajatuksen metsästyksestä luontosuhteen ylläpitämisen yhtenä parhaimmista muodoista jopa niin pitkälle että mielestämme parhaisiin metsästysmuistoihin ei välttämättä tarvita saalista. Koska metsästys on luontoharrastus muiden rinnalla, erilaiset elämykset ja kokemukset hienossa luonnossa ovat olennainen osa metsästystä. Siksi Vastuullinen Eränkäynti tulee puhumaan esimerkiksi valokuvauksesta osana eräkokemusta. Tulemme siis antamaan myös tietoutta niille, jotka ovat aina halunneet taltioida metsästysreissuillaan kohtaamiaan hienoja näkyjä mutta kalusto tai taidot eivät ole riittäneet. Siksi myös valokuvauksen legendaksi muodostunut Leica on mukana. Näistä kahdesta erilaisesta näkökulmasta metsästysreissujen parhaiden hetkien muistelemiseen keräämme artikkeleita otsikon Muistot alle.

Yhteenvetona: Haluamme erilaisia näkökulmia esiintuomalla valistaa, synnyttää keskustelua ja luoda yhteistä ymmärrystä tulevaisuuden suomalaisesta metsästyksestä.

Etsitkö siis luontosuhdettasi, haluatko tunnustautua samaan aikaan sekä luonnonystäväksi ja metsästäjäksi? Tervetuloa Vastuullisen Eränkäynnin pariin.

2 kommenttia artikkeliin “Vastuullinen Eränkäynti™”

  1. Jyri Hänninen

    Hei, Hieno avaus aiheeseen, joka puhuttelee meitä jokaista, nykypäivän, metsästäjää voimakkaasti. Kuten tekstissä mainitsit on asia monelle meistä ”itsestään selvyys”, mutta mitkä asiat ovat oikeasti selviä niin siinä onkin iso kysymysmerkki!

    Vastaa
    1. Vastuullinen Eränkäynti

      Kiitos kommentista, Jyri! Näinhän se on, metsästäjät eivät todellakaan enää ole yksi homogeninen ryhmä vaan joukossa on hyvin erilaisista lähtökohdista harrastuksen aloittaneita ja sitä toteuttavia ihmisiä. Toivottavasti saamme jokaisesta näistä ryhmästä näkemyksiä keskusteluun mukaan!

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *