Sorsalle keinopesä, luonnolle uusi pesämuna

Mitä on vastuullinen eränkäynti? No se on esimerkiksi sitä, että kun metsä tai meri antaa sinulle jotain, niin sinä ja minä muistamme antaa sille jotain takaisin. Näin säilyy luonnon tasapaino.

Siksipä onkin hyvä miettiä koska sinä olet viimeksi esimerkiksi istuttanut puun? Oliko sinulla joulukuusi, muistitko istuttaa uuden kuusen tilalle? Kun olen sorsastamassa ja saan mereltä sorsan, muistanko antaa jotain merelle takaisin? Aina ei ole helppo löytää täydellistä vastinetta saannille, mutta aina löytyy jotain, mitä voin antaa ja näin annan lapsilleni heidän lapsilleen mahdollisuuden nauttia meidän yhteisestä luonnosta.

Sorsan vastineeksi voin hyvinkin rakentaa sorsille suojaisia pesäpaikkoja. Se on vähän kun laittaisi perunoita maahan. Yksi siemenperuna kasvattaa kymmenkunta uutta perunaa. Yksi onnistunut pesintä voi hyvinkin tuottaa 6-8 uutta sorsaa.

Sorsan keinopesän rakentamiseen menee vaivaiset 15 minuuttia ja tarpeet löytyvät lähes jokaiselta jo kotoa tai ainakin jos on juuri rakentanut omakotitalon tai hoitanut puutarhaa. Yhden keinopesän valmistamiseen tarvitaan n.1,2m puutarhaverkkoa, 1m tiheäsilmäistä puutarhaverkkoa, 0,6m huopaa, 2x 0,8m sahalautaa, 2x 0,5m viemäriputkea, sekä rautalankaa, ruuveja ja työkaluja.

Aluksi kierretään tiheästä verkosta lieriö noin 25-30cm halkaisijaltaan ja lukitaan se rautalangalla. Päälle aloitetaan kiertämään harvempi silmäistä verkkoa ja lisätään väliin kuivaa heinää. Suojaksi pesälle oletettuun katon paikkaan kierretään väliin myös kattohuovan pala, se suojaa sekä sateelta että variksilta ja taas lisätään heinää, kunnes verkko loppuu ja on aika lukita se rautalangalla. Lopuksi pesän pohja vahvistetaan laudoilla, toinen sisäpuolelle ja toinen ulkopuolelle. Ruuvataan laudat yhteen. Muista valita oikean mittaiset ruuvit, etteivät terävät päät tule pesään sisälle.

Vielä pehmikkeitä pesään laudan päälle ja pesä on valmis. Pesän sijoittamisessa kannattaa olla tarkkana, useimmat sorsa linnut uivat mielellään pesän läheisyyteen ja lopuksi hyppäävät pesään joten on tärkeää,että pesän suuaukkojen kummallakin puolella on vapaata vettä, muuten pesä voi hyvin olla esim. ruovikon keskellä. Iske meren pohjaan kaksi pysty paalua noin 0,6m etäisyydelle toisistaan ja varmista vähintään 1m korkeus veden pinnasta. Paalujen yläpäähän ennen pesän asennusta kiinnitetään nyt viemäriputken palat noin 0,5m suojaamaan pesää munarosvoilta, kuten minkki. Lopuksi kiinnitetään pesä kulmaraudoilla paaluihin.

Pesää on mukava seurata rannalta ja kiikareilla on helppo tunnistaa mikä sorsa laji on asettunut taloksi. Keinopesän voi hyvinkin laittaa vaikka mökkirantaan ja mikäs sen mukavampaa, kuin istua terassilla ja tarkkailla, koska ja kuka asettuu pesään ja koska poikaset kuoriutuvat. Luontomme tarjosi taas ikimuistoisia hetkiä, raitista ilmaa, sekä terapiaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *