Eettinen riistalaukaus

Poika on käynyt metsällä isänsä ja isoveljiensä kanssa koko ikänsä. Hän on lukenut isänsä pitämää ”jahtimuistoja” päiväkirjaa ja iloinnut muun perheen tavoin päivistä, jolloin Tapio on ollut suosiollinen ja riistaa on saatu kotiin tuomisiksi. Hän tuntee lähimetsät, pellot sekä vesialueet ja siellä asuvan riistan sekä pedot hyvin ja tietää että mitään sieltä ei oteta – kunnioitus luontoa kohtaan on suuri.

Haulikolla poika ei ole juurikaan ampunut, itseasiassa vain kolme laukausta ja pudottanut kaksi kolmesta yrittämästään variksesta. Isä on kehunut, muttei silti ole antanut pojalle haulikkoaan, kun on ollut kyse oikeasta riistatilanteesta. Mutta tänään tammikuussa 1939 pojan ollessa kolmetoistavuotias isä antaa pojalleen haulikkonsa ja yhden patruunan ja lähettää pojan metsälle. ”Yöllä on satanut lunta ja jälkiä seuraamalla, hyvin, hyvin hiljaa liikkuen voit saada tilaisuuden. Jos näin käy muista antamani ohjeet ja purista vasta kun olet varma, että ammuttu laukaus tuo riistan pöytään”. Isän haulikko on pojalle aivan liian pitkä ja painava, mutta muuta ei ole tarjolla. Isän kanssa on moneen kertaan puhuttu riistalaukauksen suorittamisesta, mutta varsinaiseen ampumaharjoitteluun ei ole ollut mahdollisuutta.

Poika kulkee tutulle alueelle, sinne missä ristisuut tapaavat liikkua. Jälkiä on paljon ja ne näkyvät selvästi yöllä sataneessa lumessa. Poika liikkuu hyvin, hyvin hiljaa ja yht’äkkiä edessä noin 45 metsin päässä kyyhöttää ristisuu. Poika tietää, että on päästävä lähemmäs, jotta riistalaukauksen voisi suorittaa onnistuneesti – vastuullisesti ja eettisesti. Hän hiipii hyvin, hyvin hiljaa ja rauhallisesti, hän arvioi matkaa ja kun etäisyys on sopiva sydän hakkaa jo melkoista tahtia, sillä h-hetki lähestyy. Poika nostaa haulikon poskelle, tähtää ja puristaa, PAM, hän on saanut ristisuun eräksi ja voi hyvillä mielin jopa ylpeänä, mutta kiitollisena palata kotiin, jossa muu perhe jo malttamattomana odottaa poikaa ja ilolla kuuntelevat pojan oman, ihka ensimmäisen, erätarinan

Menneisyydestä nykypäivään

Samantapaisia erätarinoita syntyy tammikuussa 2019. Mahdollisuudet harjoitteluun, parempaan asesopivuuteen, teknisten apuvälineiden käyttöön jne ovat lisääntyneet ja tämän päivän kolmetoistavuotias on todennäköisesti harjoitellut hänelle hyvin sopivalla aseella ampumaradalla erilaisia ampumatilanteita. Metsälle hän lähtee oman isän ja perheen ajokoiran kanssa. Metsästysmaille ajetaan autolla, joka sekin varusteluineen on valittu perheen eräharrastusta silmällä pitäen. Koiralla on kaulassaan tutka, josta voidaan seurata koiran ajoa. Patruunoita mukana on useita, mutta isä on tähdentänyt pojalle, kuinka tärkeää on muistaa vastuullisen ja eettisen riistalaukaus, se yksi ja ainoa, joka tarvitaan.

Isä ja poika seuraavat tutkasta koiran työskentelyä, nyt alkaa haukku ja koiralla on jänisajo. Isä ja poika asettuvat sopiviin passeihin ja odottavat. Poika pitelee käsissään Benellin m2 mallista haulikkoa Compact Swift perällä, joka on siis normaalia lyhyempi vetopituudeltaan ja pojalle juuri optimaalinen. Tukin pudotus on säädetty hänelle sopivaksi ja hän on harjoitellut useita kertoja ns. jäniskiekkoa ja ampumista muutenkin paikallisella ampumaradalla. Hän on opetellut aseen käsittelyn ja tietää tarkalleen kuinka tulee toimia jos tilaisuus riistalaukaukseen tulee. Kun jänis viimeinen loikkaa pojan passiin, tämäkin metsästäjänalku onnistui ja jänis saadaan eräksi. Vastuullisesti. Jälleen uusi erämuisto on syntynyt. Saaliista otetaan puhelimella kaunis riistakuva, jossa valkoinen jänis on aseteltu havujen päälle riistaa kunnioittavasti. Toisessa kuvassa poika asettuu aseensa kanssa riistan taakse, hän on oikeaoppisesti avannut aseensa lukon ja hän hymyilee. Kuvan poika lähettää illalla aseen maahantuojalle viestillä ”näin hienon paistin sain tänään”.

Alan yrityksen vastuu

Meille maahantuojana nämä erätarinat ovat kullan arvoisia! Pyrimme tuotevalikoimamme avulla tarjoamaan Suomalaisille eränkävijöille välineitä, joiden valmistajat tiedämme vastuullisiksi ja jotka tuotantoprosesseissaan ovat vastuullisia ja luontoa arvostavia. Tuotevalikoimaamme on valikoitunut kestäviä ja pitkän elinkaaren omaavia laatutuotteita, joiden ylläpito ja huoltovarmuus on taattu vuosikymmeniksi eteenpäin. Asesopivuus ja aseen muokattavuus käyttäjälleen sopivaksi on onnistuneen ja eettisen riistalaukauksen lähtökohta ja me voimme ylpeänä todeta maahantuomissamme asemerkeissä näihin asioihin ja ergonomiaan on panostettu ja voimme tarjota teille arvon eränkävijät alansa huippua tälläkin saralla.

Vuoden 2019 aikana osallistumme alan messuille Helsingissä, Kuopiossa ja Oulussa. Lisäksi huhtikuussa 2019 pyörähtää käyntiin Premium Tour 2019. Näissä tapahtumissa teillä on mahdollisuus tutustua maahantuomiimme tuotteisiin ja Premium Tourilla kokeilla asesopivuutta käytännössä ampumaradalla.

Oikein hyvää ja vastuullista erävuotta 2019,

Team – Teuvo Louhisola Oy
www.teuvolouhisola.fi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *