”Vastuullinen eränkävijä pyrkii aina korkeaan etiikkaan. Tieto, taito ja kalusto ratkaisevat sen, onnistuuko eränkävijä tavoitteessaan.” Näin todetaan Vastuullinen Eränkäynti blogi sivuston TIETO+TAITO osion esittelyssä.
Jokainen ruutiaseella metsästävä omistaa vähintään yhden ampuma-aseen. Se on väline, joka tarvitaan onnistuneen vastuullisen riistalaukauksen suorittamiseen. Useimmilla metsästäjillä aseita on useita; eri käyttötarkoituksiin, erilaiselle riistalle, eri kaliibereissa, eri toimintatavoilla, eri toiminnoilla varustettuja välineitä, joihin on perehdyttävä ja joiden käyttö on opeteltava, jotta tavoite vastuullisesta eränkäynnistä voi toteutua.
Ampuma-aseiden kanssa ei pidä olettaa, pitää tietää! On perehdyttävä, opiskeltava, harjoiteltava ja oltava varma. Jokaisen ampuma-aseen mukana toimitetaan käyttöohje, johon tulisi perehtyä ja sen avulla opetella kulloisenkin aseen toiminnot, hallintalaitteet, huoltopurkaminen jne. On tiedettävä miten kulloinenkin ase toimii ja toiminnalla en tarkoita vain aseen laukaisua vaan paljon muuta. On tiedettävä missä sijaitsee aseen varmistin ja kuinka se toimii, on opeteltava kuinka ase ladataan ja kuinka patruunapesässä oleva /olevat patruunat poistetaan, kuinka ase tyhjennetään patruunoista kokonaan, kuinka ase huolletaan, kuinka ongelmatilanteissa toimitaan jne. jne. Näitä asioita voi kysellä ja neuvoa pyytää aseen jälleenmyyjältä tai maahantuojalta, mutta vain harjoitus tekee mestarin eli vain käytännön harjoittelulla asiat oppii ja voi olla varma.
Kun tavoitteena on vastuullinen ja eettinen riistalaukaus ja turvallinen eränkäynti on aseen toimintoja ja käsittelyä harjoiteltava. Harjoitella voi tietysti kotioloissa, mutta vain ilman patruunoita. Ilman patruunoita kaikkien toimintojen opettelu ei ole mahdollista, joten on mentävä ampumaradalle harjoittelemaan. Normaalisti ampumaradoilla on mahdollisuus ampua tiettyjä lajeja. Esimerkiksi haulikkoradoilta löytyy usein trap- ja skeet-radat ja joillain ampumaradoilla on nykyään jo compack sporting ratakin, mutta yleisillä vuoroilla näiden lajien ampuminen ei mahdollista enää aseen käsittelyn ja toimintojen opettelua. Varsinaisesti aseen käsittely tulisi harjoitella jossain muualla, mutta asetta patruunoineen ei voi käsitellä muualla kuin ampumaradalla tai metsällä. Metsällä ei enää harjoitella, joten sen on tapahduttava ampumaradalla.
Missä radalla tällainen aseen käsittelyn harjoittelu sitten on mahdollista? Mieleeni tulee lähinnä ampumaratojen practical-radat / ”pistooli-montut” joissa se on sallittua. Tällaisia ratoja on kuitenkin maassamme rajallinen määrä. Kuinka tällainen aseen käsittelyn ja aseiden toimintojen harjoittelu tuli siis järjestää? Olisiko hienoa jos joku taho järjestäisi tällaista kurssitoimintaa ilmaiseksi tai maksusta? Mitä olette mieltä ja kuinka te ratkaisisitte tämän asian? Se että itse tunnet omat aseesi ja osaat niitä käsitellä ei estä osallistumasta keskusteluun. Nyt etsitään ratkaisua niille jotka eivät osaa, eivät ole koskaan opetelleet, ovat vasta harrastuksen pariin pyrkiviä aloittelijoita, jotka haluavat oppia ja tietää, mutta kysyvät että missä ja miten?
Mitä vastaamme heille?
Kirsti
Mä aloitin metsästyksen koiraharrastuksen kautta. Kävin viime vuonna haulikkokoulun ja se oli ihan älyttömän hieno päivä. Ne osas opettaa tosi hyvin muakin joka ei juurikaan ole ampunut. Nyt mulla on oma haulikko ja ensimmäisen teeren ampuminen omalle koiralle oli mahtavaa! Tänä vuonna meen kiväärikouluun! Ihme, ettei tää ollut teille tuttu kun siellä taisi olla teidän haulikoitakin? Pian pääsee onneks lähiradalle harjoitteleen 😊
Vastuullinen Eränkäynti
Hei Kirsti!
Kyllä Haulikko/Kiväärikoulu on meille hyvinkin tuttu, olemme tehneet heidän kanssaan yhteistyötä heti alusta alkaen! Nämä Koulut ovat tehneen parina ekana vuotenaan jo hienoa työtä metsästäjien ampumaharjoittelun parissa ja tuoneet upeasti uusia, juuri metsästyksellisiä tilanteita kehittäviä asioita esiin. Heillä on hyvinkin samanlainen ajatusmalli kuin meillä, eli metsästykseen tähtäävä ampumaharjoittelu vaatii uusia ajatuksia, pois kilpailulajeista pyrkimistä. Siksi teemmekin heidän kanssaan tiivistä yhteistyötä! Artikkelissa ei olekaan kyse ei välttämättä ampumakoulutuksesta, ja kouluttamisesta vaan enemmän peräänkuulutamme paikkoja. Monella ampumaradalla uudet metsästäjät ovat pakotettuja aloittamaan heti avoimilla vuoroilla kilpa-ammunnan lajeilla, eikä mahdollisuutta esimerkiksi rauhalliseen aseeseen tutustumiseen ainakaan isommilla radoilla välttämättä ole. Pienemmät radat, jotka ovat usein joustavampia, puolestaan ovat osittain kuolemassa maastamme. Missä sitten tutustua omassa rauhassa, omalla tahdilla uuteen aseeseen ja ottaa ensiaskelia?
Kuumia piippuja sinulle tulevan kesärataharjoitteluun sekä ensi syksyyn!
Johanna
Useat ampumaseurat järjestävät erilaisia koulutuksia, mm. omassa seurassamme (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura ry) on järjestetty toimintaa aina aseiden puhdistuksesta ampumiseen kysynnän mukaan. Kehitämme toimintaamme koko ajan ja pyrimme matalan kynnyksen kohtaamisiin. Ampumakouluja, avoimia ovia, yksityisopetusta, yrityspäiviä sekä valmennusta jne.. Kaiken ikäisille, nuorisosta mummuun ja vaariin. Ampumaseuroihin kannattaa olla yhteyksissä eri lajijaostojen vetäjiin tai vaikka tulla vain suoraan radalle, näin saa varmasti lisää tietoa ja apua sekä mieltä askarruttaviin kysymyksiin vastauksia kokeneilta kilpa- ja harrastaja-ampujilta sekä valmentajilta. Monia uusia ja kokeeneempiakin metsästäjiä ohjanneena on ollut aivan loistavaa nähdä ymmärryksen kautta saavutettu lopputulos ja osumat. Sitä onnistumisen riemua ja sen näkemistä ei tapa mikään. 😉😊 Ei ole pahitteeksi metsästyskauden jälkeen käydä radalla harjoittelemassa. Yleensä kyyhkysen aloituspäivän jälkeen ja ennen sorsakauden aloitusta haulikkoradalla on eniten tunkua. Mistä se sitten johtuneekaan? Moni on sanonut että on huomattavasti mukavampi lähteä riistalle kun on käynyt harjoittelemassa kesän aikana. Sama pätee myös luotiaseissa. Harjoitus tekee mestarin, omaan kalustoon kannattaa tutustua, toimintoihin ns. ”käpistelemällä” sekä opetella oikeanlainen aseenkäsittely metsällä ja radoilla. Etäisyyden hahmotus, tilannehallinta, toiminnan luontevuus mm. ovat asioita jotka kehittyvät kun annat aikaa rakkaalle harrastuksellesi myös off seasonin aikana. Kaikki tekemimen vie eteenpäin luoden varmuutta eettiseen riistalaukaukseen.
Vastuullinen Eränkäynti
Nämä ”matalan kynnyksen kohtaamiset” kuulostavatkin vallan mainioilta! Hienoa!