Miten metsästäjäksi?

Viime viikonloppuna järjestetyt GoExpo-messut olivat Vastuullisen Eränkäynnin ensimmäinen julkinen tapahtuma suuremmalle yleisölle. Samalla se oli luonnollisesti ensimmäinen paikka mitata miten vastuullista eränkäyntiä edistävä liikkeemme oikein otetaankaan vastaan?

Kokemus oli suorastaan järisyttävä, sillä varsinkin muut alan ammattilaiset kävivät jopa ihan fyysisesti antamassa hankkeellemme aplodeja osastollamme. Kiitos kauniista sanoista, olemme otettuja siitä miten hienon vastaanoton saimme!

Messuvieraiden joukko puolestaan osoitti meille, että hankkeella on kysyntää. Osastollamme vieraili paljon metsästyksestä kiinnostuneita pääkaupunkiseudun asukkaita, jotka suhtautuivat tähän luontoharrastuksen muotoon oikeastaan jopa positiivisemmin kuin olimme olettaneet. Ensi reaktiot olivat oikeastaan eniten uteliaita, ja läsnäolomme sai monet tulemaan keskustelemaan ihan perusasioista, varsinkin siitä miten pääsisi metsästäjäksi?

Tämähän on asia joka useimmille maaseudulta, metsästävistä sosiaalisista piireistä ponnistaville voi olla todellakin yllätys. Kuten jo täälläkin ollaan alussa todettu, kasvavin metsästäjien joukko tulee suurista kaupungeista eikä heillä välttämättä ole mitään aikaisempaa yhteyttä metsästykseen.

Siksi Vastuulliselta Eränkäynniltäkin pyydettiin lyhyttä pohjustusta siihen miten pääsee metsästäjäksi. No, tässä me nyt koitamme vastata kysymykseen.

Askel 1: Hanki metsästäjätutkinto. Suomen Riistakeskus on riista-alan julkisia hallintotehtäviä hoitava valtion organisaatio jonka käsissä on myös metsästäjärekisteri. Sen tehtävät määräytyvät esimerkiksi metsästyslaissa sekä riistanhoito- ja pyyntilupamaksuista annetuissa laissa.

Riistakeskuksella on myös omat sivut metsästäjäksi haluaville joten kannattaa tutustua Riistakeskuksen Haluatko Metsästäjäksi?-sivuun.

Metsästäjätutkinnon teorian voi opiskella joko itsenäisesti Metsästäjäopasta ja internetin materiaaleja opiskellen, tai sitten riistanhoitoyhdistysten järjestämillä metsästäjävalmennuskursseilla. Kurssi on vapaaehtoinen, mutta tilastojen mukaan sen käyneet läpäisevät metsästäjätutkinnon korkeammalla prosentilla. Riistainfo.fi-sivulla kerrotaan enemmän valmentavasta kouluksesta.

Aivan ensimmäisenä tarvitset siis metsästyskortin, ja sen myötä maksetun riistanhoitomaksun. Siitä kaikki alkaa koska metsästyskortti on esimerkiksi pätevä aseluvan peruste.

Askel 2: Hanki riittävä eläintuntemus. Vastuunsa kantava metsästäjä hankkii itsellensä riittävän lajituntemuksen eri eläinlajeista. Se auttaa sekä riistalaukauksen hetkellä tekemään oikeita päätöksiä että myös saamaan metsästäessä parempia tuloksia.

Eläintuntemukseen liittyy siis seuraavia motivaattoreita:

  1. Riistaeläinten tapojen tuntemus auttaa sinua löytämään eläimet helpommin, sekä suunnittelemaan metsästystaktiikat paremmin. Riistaeläinlajin tuulen käyttö sekä tyypilliset kulkureitit maastossa ovat perusseikkoja jotka kannattaa osata koska siten tiedät mistä suunnasta odottaa kettua ja mihin suuntaan hirvi karkkoaa.
  2. Vastuullisen eränkäynnin näkökulmasta korostuu taito ottaa kannanhoidolliset näkökohdat paremmin huomioon. Esimerkiksi teerikantaan on helppo tehdä useammaksi vuodeksi isoja tuhoja jos ei tiedä, ettei soitimelle ensimmäisenä saapuvaa kukkoa kannata ampua. Se kun on kyseisen alueen koko syyssoitimen kapellimestari, koolle kutsuja. Jos sitä ei ole, ei välttämättä ole myöskään sen syksyn soidinta. Mistä sitten seuraavan vuoden poikaset syntyvät?
  3. Vastuulliselle metsästäjälle on tärkeintä tietää mihin eettinen riistalaukaus eri riistaeläimissä kannattaa tähdätä. Se kun vaihtelee eläinlajien anatomian mukaan. Siksi anatomian tuntemus auttaa sinua toimimaan vastuullisesti, ja saamaan riistaliha parhaalla laadulla pataan. Yksi tapa lähteä aiheessa liikkeelle kotisohvalla on Metsästäjäliiton riistalaukaussimulaattori.
  4. Viimeisin syy hyvän lajituntemuksen hankkimiseen on se, että metsästäjätutkinnossa on laaja lajitunnistus-osio. Tässä osiossa yleensä tutkinnon hylkäävät 8 virhettä syntyvät. Vastuu lajitunnistuksesta siinä sekunnissa kun laukaisupäätös pitää tehdä, on vain ja ainoastaan metsästäjällä. Siksi asian merkitys korostuu myös tutkinnossa.

Eettisistä riistalaukauksista tulemme kirjoittamaan varmasti lisää. Lisäksi Premium Tourilla on mahdollisuus kokeilla riistalaukauksia esimerkiksi valkohäntäpeuran anatomiatauluun.

Eläintuntemukseen liittyy toki paljon pehmeämpiäkin arvoja. Eläinten elämän seuraaminen ja niiden kantojen hoito on juuri se kohta metsästysharrastusta missä polut muiden luontoharrastajien, kuten lintubongareiden kanssa kohtaavat. Samat asiat, syvä kiinnostus luontoon ja sen eläimiin ovat juuri niitä yhteneväisiä arvoja jotka saavat monet meistä lähtemään luonnon pariin. Luonnon tarkkailu ilman laukausta motivoi ihan yhtä lailla monia metsästäjiäkin, aiheeseen kohdistuvat jopa tarkoituksellisesti väärät tulkinnat pitää jokaisen metsästäjän muistaa korjata!

Riistainfo.fi-sivun lajitunnistusmateriaali on hyvä pohja, vielä parempi on kun otat kiikarit mukaan keväiseen luontoon ja lähdet katsomaan miten erilaisia muotoja samasta eläimestä luonnosta löytyykään! Samalla saat ensi käden tietoa eläinten käyttäytymisestä, esimerkiksi heinäkuulla on hieno seurata kauriiden piirileikkejä.

Askel 3: Hanki riittävä ampumataito. Kun metsästyskortti on taskussa ja riistaeläinten tuntemus hallussa, sinulla on noin puolet työkaluista käytössä. Toinen puoli syntyy metsästysaseen käsittelystä ja ampumataidosta. Ja nyt ei tarkoita sitä, kuinka hyvä kilpa-ampuja olet vaan sitä, kuinka hyvin pystyt soveltamaan taitojasi metsästyksen eri tilanteissa. Vaikka sinulla olisi jonkin ampumalajin SM-mitali taskussa, et välttämättä osaa soveltaa taitojasi todellisiin metsästystilanteisiin. Koska kilpailulajien suoritukset pyritään vakioimaan mahdollisimman pitkälle, ovat metsästystilanteet vaihtelevuudeltaan aivan eri luokkaa.

Juuri siksi on tärkeää että pääset aluksi tutustumaan erilaisiin aseisiin, ja harjoittelemaan turvallista aseenkäsittelyä rauhassa. Asiaa sivuttiin jo aikaisemmin Vastuullisen Eränkäynnin blogissa.

Olennaista on, että jo ennen kuin hankit ensimmäistä asettasi, saat perustietoja jotka auttavat sinua valitsemaan oikeanlaisen aseen itsellesi. Asia korostuu erityisesti haulikon valinnassa koska asesopivuus on numero 1 kriteeri haulikkoa ostaessasi. Se että vain ostat aseen ja lähdet radalle harjoittelemaan vakioituihin suorituksiin tähtääviä kilpalajeja ei tee sinusta välttämättä osaavaa metsästäjää.

Aloittelijalla on käytännössä kolme vaihtoehtoa:

Ampumaseurat. Eri ampumaseurat ovat heränneet viimeisen parin vuoden aikana asiaan ja alkaneet järjestää matalan kynnyksen kursseja aloittelijoille. Ampumaseuroilla on perinteisesti ollut pääfokuksenaan heidän ”leipälajinsa” eli kilpailullisten ampumalajien koulutus ja valmennus mutta onneksi tavallisen metsästäjän kannalta hyviä esimerkkejä myös metsästyksellisemmästä koulutuksesta on jo olemassa. Yhtenä esimerkkinä OMAS.

VE-Suositus: Ampumaseurojen peruskurssit antavat lajitietoa heille, jotka ovat kiinnostuneita eri ampumaurheilulajeista. Niiden avulla saa myös tietoa ampumaratojen etiketistä, paikallisesta seurasta ja ampumaradasta sekä miten käsitellä aseita turvallisesti radoilla.

Suomen Metsästäjäliitto. Toinen ampumakoulutuksen muoto on Metsästäjäliiton ABC-koulutus joka on liiton kehittämä ampumakoulutusjärjestelmä. Se on Metsästäjäliiton ja Riistakeskuksen yhteinen hanke metsästäjien ampumataidon perustietojen antamiseksi. Kurssipäivän aikana opetetaan alkeet sekä kivääri- että haulikkometsästyksestä. Kuuden tunnin koulutukseen mennessä et tarvitse kuin kuulosuojaimet ja suojalasit, aseet ja patruunat järjestetään kouluttajien toimesta paikalle. ABC-koulutuksia järjestetään eri puolilla Suomea ja sen jälkeen saat metsästysampumakortin.

VE-Suositus: Vastuullisen Eränkäynnin arvion mukaan ABC-koulutus sopii niille, jotka haluavat laaja-alaisesti ensimmäiset alkeet kaikesta metsästysammuntaan liittyvästä. Se on todellinen ”Metsästysammunta for dummies”-koulutus.

Metsästäjäliiton kohdalla on mainittava vielä se, että liitto on nyt uudessa strategiassaan yhä vahvemmin irrottamassa metsästyksellisiä ampumataitoja SML:n kilpalajeista, siksi liitto juuri tällä viikolla julkisti myös uuden kehittämänsä metsästysammunnan harjoittelumuodon eli luoticompakin. Siitä lisää myöhemmin!

Kaupalliset ampumakoulut. Kolmas, syventävämpi koulutusmuoto on mennä kaupallisten ampumakoulujen kursseille. Esimerkiksi Haulikko-ja Kiväärikoulu on parin viime kesän aikana saattanut taipaleelle ison joukon paremmilla riistalaukaus-taidoilla varustettuja metsästäjiä. Haulikkokoulun etuna on, että koulutuksissa on käytössä laajasti eri valmistajien aseita joista voi samalla löytää itselleen sopivimman, ohjatusti. Et siis tarvitse vielä omaa kalustoa, vaan koulupäivä nimenomaan antaa sinulle paremmat eväät oman aseen valintaan. Koulutuspäivä keskittyy joko kivääriin tai haulikkoon, valintasi mukaan. Lue lisää heidän sivuiltaan!

VE-Suositus: Vastuullisen Eränkäynnin arvion mukaan Haulikko/Kiväärikoulu sopii heille, jotka hakevat ammattilaisen tukea sopivan aseen valintaan sekä syvempää käytännön osaamista onnistuneen riistalaukauksen suorittamiseen, joko kiväärillä tai haulikolla.

Tässä on siis pieni tietopaketti ensi askeleista metsästäjäksi. Erilaisista metsästysmahdollisuuksista lisää seuraavassa osassa.

Kiitos vielä kaikille GoExpossa osastollamme vierailleille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *