Oikeita osumia 2: Veneestä ampuminen

Olet sorjajahdissa. Olet ajanut veneellä aikaisempina vuosina hyväksi todetun poukaman reunaan, sammuttanut moottorin, ottanut aseen pussista, ladannut aseen, laittanut varmistimen päälle, laskenut aseen veneen pohjalle. Ilma on tyyni, jostain kauempaa kuuluu laukauksia. Tartut airoihin ja huopaat kohti kaislikkoa. Silloin se kuuluu ”kvaak, kvaak” ja tiedät että kaislikossa on sorsia. Kopautat veneen kylkeen airolla, saat lintuihin liikettä, lasket otteesi airoista, tartut ladattuun ja varmistettuun aseeseen, painat varmistimen päältä ja silloin se tapahtuu. Kiekko lentää skeet-radan B-tornista. Ammut ja tällä kertaa osut, jolloin myös a-tornista lähtee kiekko jota ammut. Tällä kertaa tuloksena on pummi sillä osuma jäi perään tyypillisen syyn vuoksi: Ase pysähtyy kun puristit liipaisinta. Liikeradat ovatkin tässä asennossa rajoittuneempia kuin ampumaradalla, etkä ole muistanut huomioida sitä.

Eletään vasta toukokuuta ja siksi vene ei ollut oikeasti vene vaan reppujakkara. Emmekä ole oikeasti myöskään sorsajahdissa järvellä vaan ampumaradalla. Ollaan skeet-radalla, ei ampumassa skeetiä vaan harjoittelemassa veneestä ampumista eli ampumista istualtaan. Näin siksi koska totuushan on että erilainen ampuma-asento vaikuttaa aseen nostoon, asesopivuuteen, kropan liikkeeseen ja siten osumatarkkuuteen. Me vain emme esimerkiksi aina asetta ostaessamme tai harjoitellessamme muista aina huomioida tätä. Siksi Premium Tourilla pääsee kokeilemaan aseita myös edellä mainitun harjoituksen muodossa. Se harjoitus on motivoiva, sillä se on metsästyksellinen ja tähtää tulevan elokuun tositilanteisiin.

Tarina ja harjoitus voisi jatkua vielä: Aseesi on puoliautomaattihaulikko, jonka latasit metsästysasetuksen sallimalla 3:lla patruunalla. Ammuttuja laukauksia tuli kaksi, joten tiedät että patruunapesässä on vielä ampumaton patruuna. Laitat varmistimen päälle, suuntaat piipun turvalliseen suuntaan, käännät aseen siten että hylkyaukko on alaviistoon ja vedät lukon auki. Ampumaton patruuna putoaa kädellesi tai maahan riippuen siitä kuinka kokenut aseenkäsittelijä olet ja kuinka paljon näitä tilanteita olet harjoitellut. Totuus on kuitenkin se että näitä harjoitteita ei välttämättä normaali metsästäjä tee. Toiminnallisempien lajien ampujille, kuten maailmanmestari Jaakko Viitalalle nämä ovat tuttuja manööverejä joissa kisoissa voi tulla helposti varoitus, ellei jopa hylkäys. Metsällä ei vieressä ole tuomaria, mutta jahtikavereita karvoilla tai ilman joten myös näitä aseen käsittelyyn liittyviä harjoitteita kannattaa tehdä. Rauhallisissa olosuhteissa tapahtuva aseen käsittelyn harjoittelu antaa varmuutta ja tekee metsästystilanteesta sujuvaa ja turvallista.

Ja sitten, muistetaanpa ne hylsyt! Vastuullinen harjoittelija, erällä kävijä ja metsästäjä ei jätä roskia jälkeensä, vaan kerää ammuttujen patruunoiden hylsyt taskuun ja roskiin.

Erilaisten metsästyksellisten harjoitteiden ideoiminen ja niiden avulla ”tositilanteisiin” valmistautuminen on hauskaa ja motivoivaa. Oletko sinä koskaan harjoitellut tällaisen tarinapohjaisten harjoitteiden avulla? Ja jos niin haluaisitko jakaa näitä tarinoita kanssamme? Olisi todella mukavaa kuulla minkälaisia harjoitteita olette keksineet.

Nyt käynnissä oleva Premium Tour pysähtyy seuraavan kerran ensi perjantaina 10.5. Nokialla, Nokian Seudun Ampujien ampumaradalla (Turuntie 939, Nokia). Tapahtuma aika: 14.00-18.00. Täällä ja tulevissa Premium Tour päivissä pääsette kokeilemaan ”veneestä ampumista” ja mahdollisesti muitakin metsästyksellisiä harjoitteita on luvassa. Paikan päällä on haulikkopracticalin maailmanmestari Jaakko Viitala. Hän on ideoinut kiertueemme metsästykselliset harjoitteet, ja omaa roppa kaupalla tietoa harjoittelun ja erityisesti harjoittelun laatuun panostamisen tärkeydestä. Tulkaa ihmeessä jututtamaan Jaakkoa ja kuulemaan hänen ajatuksiaan harjoittelusta, harjoittelemaan sekä ideoimaan lisää metsästykselliseen harjoitteluun tähtääviä harjoitteita. Nämä kaikki ovat toteutettavissa normaaleilla ampumaradoilla, kun vain tahtoa riittää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *